Kirjan idea

08.05.2025

Projektin tavoitteena on nostaa esiin Perämeren ja sen rannikon asukkaiden näkemyksiä ja perinteisen elämäntavan oikeutusta. Tämä näkökulma on tähän saakka puuttunut julkisesta keskustelusta lähes kokonaan. Lopputuotteena on helposti lähestyttävä kirja. Kirja niille, jotka liikkuvat merellä ja ovat kiinnostuneista sen perinteisistä käyttömuodoista. Ja niille, jotka aprikoivat, millainen muutos merellä on käynnissä.

Meri oli omavaraistalouden aikaan yksi kolmesta ravinnon lähteestä Perämeren alueella. Maanviljelys nousi aikanaan metsästyksen, hylkeenpyynnin ja kalastuksen rinnalle ja ohi. Kalastus antoi turvaa niihin vuosiin, jolloin maa ei antanut satoa - pelasti rannikon jopa monelta nälänhädältä. 

Merta pitkin kuljetettiin maailmalle meren ja metsän tuotto, terva sekä sahatavara. Talonpoikaspurjehdus kukoisti Pohjanlahdelle 1900-luvun alkupuolelle saakka. Paluulastina on tullut arjen hyödykkeitä sekä uusia tapoja ja ajatuksia. Asukkaiden identiteetti on vahvasti meren muokkaamaa.

Nyt ilmasto lämpiää, yhä pienempi osa Itämerestä on talvisin jään peitossa ja kalakannat ovat muutoksessa. Ammattikalastajia on enää vain muutamia. Vetouistelijat ovat korvanneet kotitarvekalastuksen. Tuulivoimalat kehystävät jo nyt Perämeren rantoja, kohta keskimeren matalikoitakin. Kalastajakylistä on tullut mökkikeskittymiä. On käynnissä kehitys, joka johtaa vanhan kulttuurin ja ympäristön häviämiseen. 

Perämeren luonto, käyttö ja rannikon yhteisöt ovat rajussa muutoksessa ja vauhti kiihtyy, mitä pitäisi tehdä?